SINIR KOYMA

Değerli Velilerimiz, Sevgili Öğrencilerimiz;

Servet Akaydın Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi olarak  Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2023-2024 rehberlik yerel hedefi olarak belirlenen ve yıl boyunca bu kapsamda çalışmalar yapılması planlanan ‘Sınır Koyma’ konusunu ele aldık.

Keyifli okumalar dileğiyle....

28.11.2023 49

SINIR KOYMA

Son dönemlerde velilerden ve öğretmenlerden çocukların gelişim ve davranışlarına ilişkin olarak en fazla gözlenen ve yardım istenilen konulardan bir tanesi çocukların sınırlarını keşfetmesi, duygularını kontrol etmesi ve davranış kalıplarını öğrenmesi şeklinde olduğunu görüyoruz. Çocuklar ilk çocukluk çağlarından itibaren keşfetme, öğrenme ve ilişki kurma süreçlerini deneyimlerler. Bu deneyimleme sürecinde kendinin ve ötekinin  gücünü ve kapasitesini test eder. Bu test etme sürecinde bazen başarılı öğrenmeler yaşar, bazen de  başarısızlıklar yaşayarak hayal kırıklıkları yaşar. İşte burada biz  çocuklarımızı cezalandırarak değil, onları üzerek değil, davranışlarının ve duygularının sonuçlarını onlara öğretmeye çalışırız. Böylelikle çocukların ileri dönemlerde aynı hayal kırıklıkları ve başarısızlıkları yaşamaması için bir önlem almış oluruz.

Sınır; kısıtlama, engelleme değil, düzenli bir yaşam sistemi yaratmaktır. Onayladığımız davranışları tanımlar. Çocuğun sosyal çevre içindeki “durma noktasının” oluşmaya başlamasıdır. Çocuğun kendisini emniyette hissederek hareket edebileceği alanı belirleyen, yardımcı ve yol gösterici işaretleri çocuğa sunmaktır.

Çocukların kişilik özellikleri birbirinden farklı farklıdır. Bazı çocuklar öğrenmekte zorlanır bazıları ise, hemen ona vermek istediğimiz davranış kalıbını öğrenir ve uygulamaya çalışır. Bazen öğrenir bunu uygulamaya koyar, bazen de uygulaması zaman alır. Burada öğretmenlerin ve velilerin evde ve okul içinde sabırla ve rol model olarak onlarda davranış değişikliği yaratmaya çalışmalıyız. Bu süreç biraz zaman alacak ve yorulduğumuzu hissedeceğiz. Bu konuda pes etmemeliyiz, yardım almaktan çekinmemeliyiz ve yeni yönetmeleri cesaretle uygulamalıyız.

SINIR KOYMA DÖKÜMANLARI EYLÜL 2023

SINIR KOYMA ÖĞRENCİ SUNUM